Banda de Música de Manacor
Concert de Santa Cecilia

Pel concert de santa Cecilia tocarem dues obres noves:

   * A klezmer karnival - Philip Sparke
   * El Danubi blau - Johann Strauss

A klezmer karnival
La música klezmer es va originar en el llogarets i els guetos d'Europa oriental, on des de l'Edat Mitjana els trovadors itinerants jueus, conegut com "klezmorim", tocaven en les celebracions, especialment casaments. "Klezmer" és un terme que combina les paraules hebrees "kley" (instrument) i "zemer" (cançó). Les arrels de l'estil es troben en melodies seculars, balls populars, i el "nigunim", les melodies sense paraules entonades pel jueus ortodoxos. El terme s'ha anat convertint en un sinònim de la música instrumental, especialment amb el violí i el clarinet. A Klezmer Karnival utilitza tres temes tradicionals: el Choson kale mazel tov, un ball del casament on se desitja sort als noviis; el Freylekh, una dansa en cercle; i el Sherele, literalment "dansa de les tisores petites".
L'obra és de Philip Sparke (Londres, 1951), compositor, trompetista i pianista.

El Danubi blau
És el més famós i popular vals de Johann Strauss fill (1825 - 1899) dels 400 que va escriure. Se va estrenar el 13 de febrer de 1867; va ser concebut com un vals cantat, i va passar desapercebut. A l'estiu del mateix any, i sense cor i dirigit pel compositor, se va interpretar a l'Exposició Universal de París, i aquí fou un gran èxit i va assolir gran popularitat.
El vals ha format part de moltes pel·lícules, com "2001, una odisea de l'espai"... i de l'episodi dels Simpsons on Homer se fa astronauta (Deep Space Homer).


Rèquiem de Mozart

La Banda, juntament amb la Banda de Felanitx i les corals Ars Antiqua, Coral de Capdepera, Coral de Felanitx, Coral de Sant Joan, i la Coral de Son Servera, prepara la Missa de Rèquiem en Re menor (K.626) de Mozart. La direcció correrà a càrrec de Xavier Gelabert.
F. Xavier Gelabert i Muntaner (Manacor, 1976) és compositor, arranjador, professor de música, i director titular del Cor de Cambra Ars Antiqua. Ha estudiat amb Xavier Carbonell, Josep Prohens, José Vicente Asensi, Xavier Costa Ciscar i ha assistit als cursos de composició contemporània de l’Istituto Italiano di Cultura de Madrid amb Aureliano Cattaneo i Stefano Gervasoni. El seu catàleg conté més d’un centenar d’obres d’entre les quals destaquen dues òperes (El presoner i Salomé), diferents obres per a orquestra (Clitemnestra envoltada de mosques, Penjada Cordèlia, Voie...), i nombroses obres de cambra i per a solista. Les seves obres han estat guardonades amb el Premi de Composició Art Jove 2001 (Quartet per a corda núm. 1 “Digue’s Foll”).

Per completar el concert, les dues bandes tocaran conjuntament "Felanitx Fantasy", sota la direcció d'Andreu Julià, director de la banda de Felanitx, i "Ivanhoe", sota la direcció de Pere Siquier.

"Felanitx Fantasy" és una obra del que fou director de la banda de Felanitx del 2005 al 2007, Derek Bourgeois, composta el 2002 i enregistrada per la banda en un CD titulat precisament "Felanitx Fantasy".

"Ivanhoe" és una composició de Bert Appermont basada en la novel·la de Sir Walter Scott, en què en tres parts representa musicalment la tensió emocional i l'atmosfera de la història: la primer part tracta del sentit de l'honor i l'orgull del cavaller que lluita pels seus ideals; la segona es refereix a la dificultat de triar entre l'amor i la lleialtat; i la tercera transmet la venjança personal entre Ivanhoe i el cavaller Brian.


Concerts d'Estiu

Acabat el concert de sant Domingo, la Banda comença a preparar els concerts d'estiu (a Son Macià i a Cala Murada) amb aquest repertori:

   * Antònia Siquier (pasdoble) - Pere Siquier
   * 5 Minutes with Cole Porter - Cole Porter
   * Calypso - Derek Bourgeois
   * El Bateo - Federico Chueca
   * Mar i Bel - Ferrer Ferran
   * Ses Panades - Popular (adaptació per a banda de Gabriel Oliver "Torres")
   * Set Ball Match Ball: Rafa Nadal (pasdoble) - Enric Pastor Celda

Antònia Siquier
Pasdoble escrit pel nostre director Pere Siquier el 1996 dedicat a la seva filla Antònia.

5 Minutes with Cole Porter
Recull de temes de Cole Porter: Night and day, Let's do it, Experiment, In the still of the night, i Beguin the beguine.
Cole Albert Porter (Indiana, 9/6/1891 - California, 15/10/1964) és un dels grans compositors i lletristes americans, autor de més de mil cançons, algunes de les quals han esdevingut clàssics. Amb les seves creacions va convertir el musical en un gènere teatral, en lloc d'un subgènere. S'han de destacar Fifty Million Frenchmen (1929), Anything Goes (1934), Kiss Me Kate (1949) i Can-Can (1953). També va compondre les bandes sonores dels films La nova melodia de Broadway (1940), Nit i dia (1946) i Alta societat (1956).

El Bateo
Fantasia de la sarsuela de Federico Chueca, estrenada a Madrid el 1901. És un sainet líric en un acte, dividit en quatre quadres. Ambientat en els barris baixos del Madrid de l'època de l'estrena, tracta sobre l'accidentant intent de bateig d'un nin.
Pío Estanislao Federico Chueca y Robres (Madrid, 5/5/1846 - 20/6/1908), és conegut sobretot per la sarsuela La Gran Vía (1886), escrita amb Joaquín Valverde. Altres obres seves són Agua, azucarillos y aguardiente (1897) i La alegría de la huerta (1900).

Mar i Bel
Fantasia espanyola per a trompeta i banda; presenta un combinat de ritmes típics espanyols.
L'obra va ser escrita el 1999 pel pianista, compositor i director d'orquestra Ferrer Ferran (nom artístic de Fernando Ferrer Martínez), nascut a València el 1966.

Set Ball Match Ball: Rafa Nadal
Pasdoble d'Enric Pastor dedicat al tennista Rafel Nadal, i que ha regalat a la Banda de Manacor. El pasdoble va ser al 2010 finalista del III Concurs de Composició de pasdobles "Fco. García Muñoz" de Soria.
Enric Pastor Celda (Xirivella, 1942) ha estat professor de solfeig i de clarinet al Conservatori de Palma. Ha dirigit les bandes de Xirivella, Capdepera, l'Almudaina, Son Ferriol, la banda del Conservatori, i l'orquestra del Conservatori.


Concert de Sant Domingo

Pel concert de les festes de sant Domingo la Banda prepara aquestes obres:

   * Yakka (pasdoble) - José Rafael Pascual-Vilaplana
   * Concert per a clarinet - Artie Shaw (arr. Víctor Soria Urios)
   * Flower Power (arr. Don Campbell)
   * The Pink Panter / Moon River / Baby Elephant Walk - Henry Mancini (arr. John Moss)
   * A Discovery Fantasy - Jan de Haan

Yakka (pasdoble)
Encàrreg de la Banda de la Asociación de Amigos de la Música de Yecla (Murcia) a José Rafael Pascual-Vilaplana per al Certamen Internacional de Bandas de Valencia de 2007. El nom fa referència a una de les denominacions àrabs de la ciutat de Yecla.

Concert per a Clarinet
Obra del clarinetista, compositor, arranjador, i director d'orquestra de jazz i de big band, Artie Shaw (Nova York, 23/5/1910 - Thousand Oaks, California, 30/12/2004). També conegut per les seves bodes amb Ava Gardner i Lana Turner, tenia la reputació de ser un geni i de tenir molt mal caràcter. Les seves bandes tenien èxit, però les disolia per crear-ne de noves. A més, va escriure un mètode per a clarinet, i una semi-autobiografia. Va viure uns 5 anys a Girona.
El Concert per a Clarinet comença amb una breu introducció de la banda seguida per la primera intervenció del clarinet, que es presenta amb una petita cadència. Aquí ja se nota que el clarinet és tractat com un instrument jazzístic. La primera secció se mou dins del ritme boogie-woogie, que es caracteritza per ser ràpid i ballable. Després d’una cadència trobam la segona secció, un duo format pel clarinet i els tom-toms a ritme de swing. Finalitza el concert amb una cadència que mostra tot el registre d’un instrument que va ser clau al jazz gràcies a intèrprets com Artie Shaw.
El clarinetista solista serà Gabriel Oliver, col·laborador habitual de la Banda.

Flower Power
Aquesta expressió hippie és el títol d'un medley amb les cançons Let's go to San Francisco (de The Flower Pot Men), Happy together (The Turtles) i All i ever need is you (enregistrada per Ray Charles i Sonny and Cher, entre d'altres).

The Pink Panter / Moon River / Baby Elephant Walk
Recull de tres temes de Mancini. The Pink Panter és del film del mateix nom, del 1963. Moon River fou escrita el 1961 per a Audrey Hepburn per al film "Desayuno con diamantes", i aquell any va guanyar l'Oscar a la millor cançó original. Finalment, Baby Elephant Walk és del film "Atari!", del 1962.

A Discovery Fantasy
Obra del 1993 del compositor holandès Jan de Haan (Warns, 1951). Trombonista, director i compositor, va treballar durant 11 anys com a director, arranjador i compositor per a la televisió holandesa. Va fundar l'editorial De Haske Publications el 1983.


Concert de Pasqua

Pel Concert de Pasqua, que serà el segon any que realitzam, estam preparant aquestes obres:

   * Cavalleria Rusticana (intermezzo) - Pietro Mascagni
   * La cançó dels nius - A. Martín
   * Rhapsody in Blue - George Gershwin
   * The second waltz from Jazz Suite nº 2 - Dimitri Shostakovich (arr. André Waignein)
   * Variazioni in blue - Jacob de Haan

Cavalleria Rusticana (intermezzo)
Òpera estrenada el 1890, obra de Pietro Mascagni. L'intermezzo va ser emprat al film El Padrí III.
Mascagni (Itàlia, 1863 - 1945), compositor i director d'orquestra, és conegut sobretot per aquesta obra, l'èxit de la quan va eclipsar les seves produccions posteriors.

Rhapsody in Blue
Obra del 1924 de George Gershwin per a piano solista i banda de jazz. Hi ha un article molt complet a la Wikipedia sobre aquesta composició. El pianista serà Magí Garcías Frau.
Gershwin (Nova York, 1898 - 1937) va escriure sobretot per als espectacles de Broadway i per a sales de concerts. Cantants com Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Miles Davis, Nina Simone o John Coltrane han interpretat cançons seves.

Variazioni in Blue
Obra de Jacob de Haan, publicada el 1992, on ens presenta una sèrie de variacions dins els elements del blues. De Haan és un compositor habitual dins el repertori de la Banda, que ja ha interpretat diverses composicions seves.


Siau qui sou!

El 12 de Febrer, la Banda presentarà "Siau qui sou!" al Teatre Municipal de Manacor.

El maig de 1980, a la Sala Imperial de Manacor, Guillem d'Efak, acompanyat del grup "Amigos", va presentar SIAU QUI SOU!, una història de Mallorca contada amb cançons. Després de la seva mort, Bartomeu Mestre va recuperar aquella obra i, amb arranjaments de Biel Oliver "Torres", sobre músiques de Guillem i d'altres autors, es va recuperar aquella rapsòdia i es va representar a la Universitat Catalana d'Estiu, l'agost de 2000, amb els músics de Biel Majoral: Andreu Julià, Joan "Torres", Francesca Osuna, Vicent Fontelles, Jaume Obrador, Nofre Riera, Catalina Obrador, Delfí Mulet, i Biel "Torres". Ara, amb uns nous arranjaments musicals, elaborats expressament per a la Banda de Música de Manacor, es podrà tornar a escoltar, amb més solemnitat que mai i amb nous col·laboradors, aquells poemes que, com va dir el poeta Bernat Nadal a la presentació de 1980, "Qui pugui restar impassible haurà de revisar la seva educació. Haurà de demanar-se: què han fet amb mi?"

Vegeu el cartell del concert.