Banda de Música de Manacor
Concert de Santa Cecilia

Al concert de Santa Cecilia s'estrenarà l'obra Parasceve Impressions de Gabriel Oliver "Torres".

   * Champagne Galop - Hans Christian Lumbye (arr. Víctor José Martínez Ciscar)
   * Coppélia (selecció) - Léo Delibes
   * Elverhøj (obertura) - F. Kuhlau (arr. Víctor José Martínez Ciscar)
   * Parasceve Impressions - Gabriel Oliver "Torres"

LumbyeChampagne Galop
Obra del 1845 del compositor danès Lumbye (1810 - 1874). Conegut com l'Strauss del Nord, era un mestre en la integració dels ritmes de ball popular en les seves composicions. Va ser dels primers que va incloure el xilòfon a les orquestres simfòniques.
La primera part del Champagne Galop descriu l'el·laboració de la cervessa; la segona part comença amb el tap de suro que surt i continua amb les compes que s'omplen; la tercera és un brindis per la bona salut; i el quart és una alegria marejada fins que torna començar el tema amb una botella nova.
L'obra que toca la Banda ha estat arranjada per Víctor José Martínez Ciscar.

Coppélia
Selecció de la música del ballet, obra de Léo Delibes, estrenat a Paris el 1870.

KuhlauElverhøj
"Elverhøj" ("El puig dels Elfs") és una comèdia de Johan Ludvig Heiberg amb música de Kuhlau, i que va esdevenir la primera obra del romanticisme nacional danès, tot i que estava disfressada com un homenatge a la monarquia absoluta.
Friedrich Daniel Rudolf Kuhlau (Lüneburg, Alemanya, 1786 - Copenhaguen, 1832) és una de les figures més importants de la música danesa de començaments del segle XIX. Es va traslladar a Dinamarca per evitar el servei militar de l'exèrcit alemany, en guerra contra Napoleó. La major part de les seves obres són peces per a un o dos músics, i d'un nivell de dificultat adequat per a aficionats. El 1830 un incendi va destruir gran part de la seva obra.
L'arranjament és també de Víctor José Martínez Ciscar.

Biel OliverParasceve Impressions
Serà l'estrena de la nova obra de Gabriel Oliver "Torres", gran col·laborador de la Banda. Parasceve és una obra teatral escrita pel gran poeta santanyiner Blai Bonet l'any 1957, en què la humanitat, la poesia, la vida, l'amor, la individualitat i la tendresa d'una família és segada per l'acció de l'estat i l'exèrcit en un moment de guerra. N'Elvira, la mare, n'Andreu i en Lluís, els fills, recorden la figura del marit i pare mort en un bombardeig mentre segava per mantenir la seva família. La mare, n'Elvira, dialoga amb el seu fill Andreu a casa seva mentre en Lluís és a la taverna del poble; cada un dels personatges mostra el seu tarannà en una escriptura extremadament poètica. N'Andreu és un fill proper a la mare, casolà, que intenta donar alegria a una dona que ha perdut el seu espòs i sofreix pel futur dels seus fills; en Lluís arriba de la taverna i ens mostra un jovenet valent, alegre, orgullós d'esser home de cap a peus, que no vol sebre res de la guerra, estima la seva mare i estima el seu grup d'amics. Quan se'n van a dormir arriben els soldats i com a represàlia per les seves víctimes demanen a la mare que triï un dels seus dos fills per esser executat.
Amb aquesta obra Blai Bonet tracta el tema de la passió, del sacrifici de l'home a mans de l'aparell de l'estat amb un drama totalment poètic.
En Biel Oliver “Torres”, profundament impressionat per la força d'aquesta obra teatral, recuperada gràcies al bon fer de n'Antoni Artigues i Magisteri Teatre, ha escrit “Parasceve impressions” per esser estrenada per la Banda de Manacor sota la direcció de Pere Siquier, amb diàlegs proposats per n'Antoni Artigues i ell mateix.


Concerts d'estiu

Obres pels concerts d'estiu:

   * Caravan - Duke Ellington i Juan Tizol (arr. Naohiro Iwai)
   * Coffee Serenade - Ted Huggens
   * Copacabana - Barry Manilow (arr. Johan De Mey)
   * Fiesta Tropicale - arr. Víctor López
   * Sweet Carolina Charleston - Jef Penders

Duke EllingtonCaravan
Cançó del portorriqueny Juan Tizol (1900 - 1984), interpretada per primera vegada per Duke Ellington el 1936, i que ha esdevingut un estàndar del jazz. La primera gravació, però, va ser una versió instrumental de Barney Bigard and His Jazzopators.
Edward Kennedy "Duke" Ellington (Washington, 1899 - Nova York, 1974), pianista, arranjador, director d'orquestra, és també un dels més importants compositors de jazz de la història. Temes seus són In a Sentimental Mood, Solitude, Take the "A" Train, Sophisticated Lady, o Lush Life.

Coffee Serenade
Obra del compositor holandès Henk Cornelius van Lijnschooten (La Haia, 1928 - Hendrik-Ido-Ambacht -Països Baixos-, 2006), firmada amb el pseudònim Ted Huggens. D'aquest compositor, la Banda va interpretar temps enrera "The happy cyclist".

Single CopacabanaCopacabana
Cançó del 1978 escrita per Jack Feldman, Barry Manilow i Bruce Sussman i interpretada per Barry Manilow. La lletra de la cançó es refereix a un famós club nocturn de Nova York, el Copacabana: "a la Copa, Copacabana, el punt més calent al nord de l'Havana". Una paròdia d'aquesta cançó va ser utilitzada en un episodi dels Simpsons: en "Contes del domini públic," a un dels tres curts en Homer fent d'Ulisses, juntament amb Lenny, Carl i Moe viatja a la "Illa de les Sirenes", on Patty i Selma apareixen de sirenes cantant aquesta cançó.

Fiesta Tropicale
Recull de quatre temes llatins: "Oye como va", mambo escrit el 1963 per Tito Puente (Nova York, 1923 - 2000); "Quando, quando, quando", bossanova del 1962 de Tony Renis (Milà, 1938); "El cubanchero", de Rafael Hernández (Puerto Rico, 1891 - 1965)); i "Brazil", cançó del 1944 d'Ary Barroso (Ubá, 1903 - Rio de Janeiro, 1964).

Jef PendersSweet Carolina Charleston
Cançó del 1979 de Joseph Gerardus Johannes Penders (Hoensbroek, Holanda, 1928), compositor i director d'orquestra. Durant l'ocupació alemanya va aprendre de forma autodidacta a tocar la trompeta, el trombó i el saxo. El 1971, per culpa d'una malaltia, va perdre la capacitat de parlar. De Penders, la Banda ha tocat també Mambo Bando Uno i Anniversary marcha-cha.


Concert de Sant Domingo

Obres pel concert de Sant Domingo:

   * Baghira - Ferrer Ferran
   * Fables and fantasies - Willy Fransen
   * Las Playas de Rio - Kees Vlak

Ferrer FerranBaghira
Obra escrita el 2000 per Ferrer Ferran (València, 1966), com a homenatge a l'àngel de la guarda que ens guia durant tota la vida, representat per Baghira, la pantera negra que cuida a Mowgli, el nin del "Llibre de la Selva".
Ferrer Ferran, nom artístic de Fernando Ferrer Martínez, és un dels compositors actuals de major renom internacional. El 2011 la Banda va tocar la fantasia "Mar i bel".

Willy FransenFables and fantasies
Willy Fransen (Genk, Bèlgica, 1946) ha basat aquesta obra, dedicada al seu primer nét, en la idea de que els contes de fades encanten als nins. La composició consta de temes que intriguen als nins d'una manera similar i representen els seus ulls parpellejants mentre llegeixen contes.
Fransen va estudiar trompeta abans de convertir-se en un reconegut director, compositor i arranjador.

Kees VlakLas playas de Rio
Obra escrita el 1990 per Cornelis Vlak (Amsterdam, 1938), on va voler mostrar els intervals melòdics heretats de la població indígena, el ritme de la població negre i els acords i estructures musicals introduïdes per la població blanca. Té 3 parts, que s'anomenen com 3 famoses platges de Rio: Trocadero, Ipanema i Copacabana.
Vlak és autor de més de 500 obres per a orquestres infantils i juvenils. Va estudiar trompeta, però per una malaltia la va haver de deixar als 25 anys i se va dedicar a la composició, que li ha donat un reconeixement internacional.


Concert de Pasqua

Obres pel concert de Setmana Santa:

   * Adagio per a banda - Gabriel Oliver "Torres"
   * Concert per a trombó i orquestra - Nino Rota
   * El Rei Lleó (highlights) - Hans Zimmer
   * Images of a city (obertura) - Franco Cesarini
   * Krouger (pasdoble) - Camilo P. Laporta

Biel OliverAdagio per a banda
Aquesta és una de les noves obres de Biel Oliver "Torres", gran col·laborador de la Banda, i serà estrenada en aquest concert. La peça musical és un adagi cinematogràfic i vol il·lustrar el transcorre d'una escena imaginària carregada d'emoció i malenconia. L'obra està pensada per a la secció de la fusta amb l'ajuda de dues trompes, els bombardins i les tubes.

Nino RotaConcert per a trombó i orquestra
Toni Criado, col·laborador habitual de la Banda, ens oferirà aquest concert de Nino Rota (1911 - 1979), escrit el 1966 i transcrit per a banda per Víctor J. Martínez. Rota, conegut per la seva música de pel·lícules, va compondre aquest concert d'estil tradicional, dedicat al trombonista Bruno Ferrari, i interpretat per primera vegada el 6 de maig de 1969 al conservatori "G. Verdi" de Milà. Com a curiositat, dir que el segon moviment, que recorda La Strada, fou emprat durant molts d'anys per la televisió sueca per donar la benvinguda a l'any nou.

El Rei Lleó
Selecció de temes de la pel·lícula d'animació, produïda per Walt Disney i estrenada el 1994. Les cançons foren escrites per Elton John i el lletrista Tim Rice, i arranjades per Hans Zimmer. La banda sonora i la cançó "Can you feel the love tonight" varen guanyar un Òscar. La partitura que tocarem inclou els temes "Circle of life", "Hakuna Matata" i "I just can't wait to be king".
L'octubre passat, la Banda va anar a Madrid a veure el musical "El Rey León".

Franco CesariniImages of a city
Composició del 2009 de Franco Cesarini (Bellinzoni, Suïsa, 1961). La intenció és transmetre més el component emocional d'una ciutat que no tant el seu aspecte visual. L'obra reflecteix els estats d'ànim de la vida d'avui: enèrgic, dinàmic i intens. A la primera part de la composició és fàcil sentir la ciutat, vibrant de vida, i els seus ritmes frenètics: transit caòtic i vianants bulliciosos, absort en les seves tasques diàries. A cada ciutat es pot trobar la pau i la tranquil·litat en un parc o una plaça amagada, que ofereixen un petit descans. Des del punt de vista musical, l'obra presenta un tema, que després s'elabora en dues parts diferents i contrastants: nerviós i ràpid al principi, cantabile i relaxat a la part central. Cap al final de la peça, les dues parts s'uneixen per formar el clímax .
De Cesarini el 2010 la Banda va tocar "Tom Sawyer Suite".

Camilo P. LaportaKrouger
Pasdoble de Camilo Pérez Laporta (Alcoi, 1852 - 1917). Se'l considera el pare de la marxa festera, de moros i cristians, variant el pasdoble fester a la marxa de desfilada. La primera peça que va compondre d'aquest estil és "El Capitan". Laporta estava al corrent del que passava pel món i s'inspirava en personatges heroics com testimonia el poema simfònic "Lo crit del Palleter" o el pasdoble "Krouger", terme afrancesat de la llengua afrikaans i que se refereix a Paul Kruger, el lider de la resistència bòer i primer president de la República de Transvaal a Sud-àfrica, contemporani de l'autor i que probablement ompliria pàgines dels diaris de l'època. L'obra fou escrita el 1900, any en que Kruger se va haver d'exiliar en la segona guerra anglo-bòer.